MyCartopia.com Click here to get one

Wednesday, 25 June 2008

SIRI TARBIAH 8 – ISLAM, TOLERANSI DAN KEADILAN

MUQADDIMAH

Firman Allah SWT:

برآءة من الله ورسوله إلى الذين عاهدتم من المشركين ﴿1﴾ فسيحوا في الأرض أربعة أشهر واعلموا أنكم غير معجزي الله وأن الله مخزي الكافرين ﴿2﴾وأذان من الله ورسوله إلى الناس يوم الحج الأكبر أن الله برئ من المشركين ورسوله، فإن تبتم فهو خير لكم، وإن توليتم فاعلموا أنكم غير معجزي الله، وبشر الذين كفروا بعذاب أليم. إلا الذين عاهدتم من المشركين ثم لم ينقضوكم شيئا ولم يظاهروا عليكم أحد فأتموا إليهم عهدهم إلى مدتهمن إن الله يحب المتقين. (التوبة : 1-4)

Maksudnya;
(Ini adalah) pemutusan tanggungjawab (pembatalan perjanjian) dari Allah dan RasulNya terhadap kaum kafir musyrikin yang kamu mengikat perjanjian setia (dengan mereka). Oleh itu hendaklah kamu (hai kaum musyrik) bergerak di muka bumi (dengan bebasnya) selama 4 bulan, dan ketahuilah bahawa kamu tidak terlepas dari (azab seksa) Allah, dan (ingatlah) sesungguhnya Allah akan menghina orang-orang yang kafir (dengan bala bencana di dunia dan azab sekza di akhirat). Dan inilah perisytiharan dari Allah dan RasulNya kepada umat manusia pada Hari Raya yang terbesar, bahawa sesungguhnya Allah dan RasulNyta memutusakan tanggungjawab terhadap orng-orang musyrik. Oleh itu, jikamu (wahai musyrikin) bertaubat (dari kufur) maka yang demikian adalah baik bagi kamu, dan jika kamu berpaling ingkar, maka ketahuilah sesungguhnya kamu tidak dapat melepaskan diri daripada seksa Allah. Dan khabarkanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang kafirbahawa mereka akan ditimpa azab yang tidak terperi sakitnya. Kecuali orang yang mengikat perjanjian setia dengannya dari orang-orang musyrik, kemudian mereka tidak mencabuli perjanjian kamu itu sedikit pun, dan mereka tidak menolong seorang pun yang memusuhi kamu, maka sempurnakanlah kepada mereka sehingga habis tempatnya. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertaqwa.
At Taubah: 1-4.

Perjuangan menentang golongan kuffar menjadi asas utama perjuangan para Nabi dan orang-orang yanf beriman uang mengikutinya. Manusia-manusia yang mulia ini berhadapan dengan pelbagai peristiwa yang kelihatannya tidak menguntungkan. Namun, ketika menghadapi cubaan-cubaan tersebut, muncullah sifat-sifat istimewa mereka. Tidak kira bagaimanapun keadaannya, mereka merasakannkedamaian dan kenyamanan kerana mengetahui bahawa tidak ada satu pun yang terlepas daripada Allah.

Pemahaman ini menolong mereka untuk selalu bersikap positif. RasululLah SAW dan orang-orang yang beriman memastikan kehidupannya pada kenyataan bahawa Allah SWT akan menolong mereka melewati masa sukar dan bahawa segalanya pada akhirnya akan menjadi anugerah bagi mereka. Mereka menjadikan kenyatraan tersebut sebagai asas semua pandangan mereka.

LATAR BELAKANG PERISTIWA

Rasulullah SAW telah memeterai perjanjian Hudaibiyah dengan golongan musyrikin Mekah pada tahun ke-6 Hijrah. Daripada perjanjian tersebut, kedua belah pihak telah bersetuju untuk melakukan genjatan bersenjata. Melalui perjanjian itu juga, kedua belah pihak telah bersetuju untuk mengekalkan tempoh waktu tanpa peperangan itu berlanjutan selama 10 tahun. Namun, musyrikin Mekah telah membatalkan perjanjian tersebut. Maka, dengan itu, turunlah ayat ‘baraah’ yang bermaksud berlepas diri pada tahun ke-9 Hijrah. Kaum muslimin diperintahkan oleh Allah untuk melepaskan diri dan merungkaikan diri mereka dari perjanjian itu, dan golongan musyrikin diberi tempoh bebas selama empat bulan. Dalam tempoh tersebut mereka bebas membuat pilihan, sama ada memeluk Islam atau untuk memilih jalan peperangan.

RENTETAN PERJUANGAN SEPANJANG ZAMAN.

Islam telah melalui medan perjuangannya yang tersangat panjang, dimulai dengan episode perjuangan RasululLah SAW yang menghadapi segala mehnah dan fitnah yang tidak pernah berhenti, bukan sahaj dari setiapa langkah Baginda tetapi juga dari gambaran persekitaran dan kondisi yang mendepani Baginda. Baginda menghadapi kelompok musyrikin dari pelbagai aliran sembahan, kelompok simpatisan yang menghormati misi dan kemuliaan akhlak Baginda, kumpulan munafiq yang berkonspirasi, anggota murtaddin yang terpedaya, penguasa empayar dan golongan elit yang berkepentingan. Namun, pada saat dan keadaan serba mencabar itu Baginda membina kekuatan dalam tekad untuk membangunkan sebuah tata kehidupan berupa tamadun yang unggul berpaksikan kalimah syahadah. Sementara itu Baginda tercatat sebagai insane paling Berjaya membangunkan sebuah komuniti masyarakat manusiawi yang terpandu oleh sebuah system hidup Ilahi yang paling murni. Bukti keberhasilan dakwah dan jihad Baginda terlihat dalam catatan perkembangan Islam di seluruh pelusuk dunia.

Namun perseteruan terhadap Islam oleh golongan musyrikin dan munafiqin dari kalangan kelompok nasrani, yahudi dan golongan kuffar lainnya adalah abadi. Percubaan untuk meruntuhkan sendi dan benteng kekuatan ummah islam samada ekonomi, politik, ketentteraan, social, kebudayaan, pendidikan dilancarkan tanpa henti melalui gerakan sekularisasi, kristianisasi, imprealisasi, al ghazwatul fikr dan zionisma dari abad keabad.

Natijahnya, ummah Islam tidak henti-henti terpedaya, terperangkap, terheret dan ternoda akibat pelbagai serangan dari pelbagai sudut. Kekeutan ummat Islam luntur sehingga menjadi mangsa kepada keserakahan golongan imprealis barat, kristian dan yahudi. Titik kelunturan mulai jelas terlihat apda abad ke 20 apabila pada 1924 pemerintahan Khalifah Uthmaniah dileburkan oleh gerakan solibi yahudi yang memperkudakan Mustafa Kamal Pasha untuk menghapuskan kesultanan Hamid II di Istanbul, Turki yang menandakan berakhirnya system kekhalifan Islam dalam sejarah ummah dalam abad ke 20. Ditambah tenat lagi Mustafa Kamal benar-benar menuruti kehendak barat dengan melancarkan pelbagai perubahan drastic dalam tempuh yang singkat iaitu menghapuskan identity Islam (Bahasa, pakaian) menghapuskan undang-undang Keluarga Islam, menggugurkan peruntukan perlembagaan bahawa Islam adalah agama rasmi Negara, menutup sekolah-sekolah Islam, menukarkan tulisan arab kepada rumi, menukar azan dan bacaan Al Quran ke bahasa Turki.

Maka realiti yang sedang yang dilihatkan sekarang di ummah Islam sekarang kini ialah serba lemah, mundur, tertindas dan sedang dimanipulasikan di mana ia adalah buah dari sebuah sejarah keruntuhan ummat Islam yang panjang. Kelesuan dan ketinggalan dalam banyak bidang di samping keserakahan musuh Islam untuk membaham apa sahaja yang terbaki di kalangan umat ini sedang menjadi sebuah wajah yang tidak boleh disembunyi lagi.

Walaupun begitu keadaan tidak serba gelap semuanya kerana telah berputik suatu intifadah dan inqilab yang menunujukkan cahaya harakah. Kita harus berkerja menangkap kesempatan ini untuk membina sebuah keunggulan umat di setiap penjuru alam. Kebuasan tamadun moden terserlah kekacauannya dan sedang mencari arah untuk menyelamatkan manusia. Fitrah insan sedang mula menggamit manusia untuk balik kepada kebenaran Ilahi.
Sekalipun itu adalah realiti yang telah menjadi sejarah, Islam tetap merupakan penyelamat ummat manusia sepanjang zaman. Di dalam berhadapan dengan musuhnya, Islam tetap konsisten dengan keadilan dan kesaksamaanya, selaras ia adalah agama yang diredhai Allah.

Islam di dalam berhadapan dengan golongan musyrikin yang menjadi penentang utama di dalam perjuangannya, sikapnya jelas iaitu bertembung apabila perlu, dan bertolak ansur dan toleransinya apbila sesuai dengan keadilan yang diperjuangkannya. Ini dapat dilihat melalui:

1. Al Quran memerintahkan untuk berlaku adil, terhadap siapa pun termasuk non muslim, dan memrintahakan untuk berakhlak mulia sekalipun terhadap orang-orang musyrik. Firman Allah SWT:

ياأيها الذين آمنوا كونوا قوامين لله شهداء بالقسط، ولا يجر منكم شنئان قوم على ألا تعدلوا، اعدلوا هو أقرب للتقوى، واتقوا اله ، إن الله خبير بما تعملون.
Maksudnya:
“Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semu sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, bagi menegakkan kebenaran, dan jangan sesekali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melalukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan. (Al Maidah:8)

2. Wasiat RasululLah SAW terhadap ahlul Zimmah serta Uswah Hasanah Baginda dalam berhubungan dengan ahli kitab mahupun orang-orang musyrik.
3. Sikap Rasulullah SAW ini diteruskan oleh Para khulafa’ ar Rasyidin yang menjadi pengganti Baginda Ridhwanullah ‘alaihim.
4. Kemudian para Ulama khususnya para Fuqaha, selain melakukan prinsip tasamuh (toleransi) terhadapa ahlul zimmah, bahkan seringkali membela kepentingan ahlul kitab dan zimmah seperti; Abu Yusuf Al Qadhi, yang menyampaikan kepada khalifah Harun Ar Rasyid agar mementingkan hak-hak ahlul zimmah dan tidak menzalimi mereka, kemudian Ibn Hazm dan Al Mawardi juga mengemukakan hak-hak dan kewajipan ahlul zimmah dan Ibnu Timiyyah mempraktikkan tasamuh ini ketika meminta pembebasan tawanan perang bangsa Tartar yang terdiri atas orang Islam dan yang bukan islam.

Sikap ini berlanjutan hingga hari ini, sehingga ia menjadi bukti yang jelas yang sangat meyakini, bahawa kebenaran mutlak hanyalah Islam yang sekaligus menjadi bukti bahawa Islamlah merupakan jaminan keselamatan di dunia dan akhirat.

ISLAM DAN KEADILAN.

Banyak pihak mencurigai syariat Islam dan menganggapnya sebagai hukum yang tidak manusiawi, barbarian dan menakutkan, sebab mereka memahami syariat islam dalam ruang lingkup yang sangat sempit dan tidak tepat. Ketika kita berbicara tentang syariat Islam, kesan yang paling awal muncul (dikalangan kelompok anti syariat) adalah hukum potong tangan dan rejam. Atau di dalam hukum keluarga misalnya, yang menjadi wacana donminan adalah poligami. Bahkan ada yang mengannggap syariat Islam hanya terbatas mengurus soal pakaian perempuan, seperti pakaian ketat, jilbab dan lain-lain. Ada juga yang mempertanyakan : jika syariat islam diterapkan, bagaimana dengan penduduk nonmuslim? Apakah kepada mereka juga diterapkan syariat Islam itu? Jika mencuri. Apakah tangannya dipotong atau juga berzina, apakah akan didera atau direjam?

Dengan memperhatikan penjelasan di atas sebenarnya ketakutan kepada syariat Islam adalah hal yang terlalu dibesar-besarkan. Sayriat Islam diturunkan Tuhan bukan untuk menyusahkan manusia, tetapi justeru untuk menyelamatkan mereka daripada kehancuran. Bahkan menurut Islam, binatang dan pokok pun taidak boleh dizalimi. Tujuan syariat Islam adalah memelihara hak-hak manusia dan member mereka perlindungan serta keselamatan atau kedamaian. Justeru itu, merasa takut terhadap Islam, apatah lagi memusuhi syariat Islam adalah sikap dan tindakan yang sangat terburu-buru dan tidak beralasan.

Kini, apabila kepercayaan masyarakata dan rakyat kepada PAS semakin terserlah. Langkah kita untuk menjelaskan ruang lingkup syariat yang lebih luas dan bersifat universal wajar menjadi wacana politik yang lebih dominan.

PENUTUP
Sejarah telah menyaksikan bahawa Islam telah mempraktikkan keadilannya sepanjang ia berkuasa. Perjanjian dan persetiaan adalah suatu yang sangat dipandang mulia dan suci. Namun, apabila persetiaan ini dicabuli di atas dasar kehormatan dan harga diri, dan menghayati konsep keadilan, yang diperjuangkannya, golongan kuffar yang telah mencabuli persetiaan itu wajar menerima hukuman yang selayakkanya akibat dari sikap dan tindakan mereka sendiri.

No comments: