MyCartopia.com Click here to get one

Tuesday, 24 June 2008

SIRI TARBIAH 7- KEMENANGAN ISLAM

MUQADDIMAH

برآءة من الله ورسوله إلى الذين عاهدتم من المشركين ﴿1﴾ فسيحوا في الأرض أربعة أشهر واعلموا أنكم غير معجزي الله وأن الله مخزي الكافرين ﴿2

Maksudnya;
(Ini adalah) pemutusan tanggungjawab (pembatalan perjanjian) dari Allah dan RasulNya terhadap kaum kafir musyrikin yang kamu mengikat perjanjian setia (dengan mereka). Oleh itu hendaklah kamu (hai kaum musyrik) bergerak di muka bumi (dengan bebasnya) selama 4 bulan, dan ketahuilah bahawa kamu tidak terlepas dari (azab seksa) Allah, dan (ingatlah) sesungguhnya Allah akan menghina orang-orang yang kafir (dengan bala bencana di dunia dan azab sekza di akhirat).
At Taubah: 1-2.

Surah At Taubah ditturunkan di Madinah. Ia mengandungi 129 ayat. Dinamakan surah dengan ‘at taubah’ ialah kerana pada ayat ke 117 disebut tentang perihal golongan yang telah bertaubat dari kesalahan mereka, lalu diampunkan oleh Allah dengan Allah menerima taubat mereka.

Surah ini juga terkenal dengan surah ‘al baraah’ iaitu suatu pemutusan tanggungjawab atau memberi maksud ‘pembatalan perjanjian’, sebagaimana diterangkan pada bahagian awal surah ini. Surah ini menjelaskan tentang perisyrtiharan daripada Allah dan RasulNya terhadapa kaum musyrikin arab bahawa oleh kerana mereka telah mencabuli perjanjian dengan RasululLAh SAW, maka perjanjianitu juga telah dibatalkan oleh Allah dan RasulNya. Golongan musyrikin itu diberi tempoh selama 4 bulan untuk mereka menerima Islam. Seandainya mereka tetap tidak menerima Islam, mereka akan dimusnahkan di mana sahaja mereka ditemui.

Di dalam surah ini juga dibongkarkan tentang rahsia golongan munafiq yang berpura-pura Islam pada zahirnya, edangkan pada batinnya mereka adalah golongan yang kafir. Di dalam Al Quran, inilah satu-satunya suraha yang tidak dimulakan dengan ‘basmalah’. Menurut sebaghagian ulama, sebab surah ini tidak dimulakan dengan ‘basmalah’ ialah kerana ‘basmalah’ itu mengandungi makna rahmat dan keamanan, sedangkan surah ini diturunkan kepada golongan munafiq dan dihalalkan memerangi mereka. Dari situ, dapat difahami bahawa golongan munafiq itu tidak ada keamanan untuk mereka.

Ia di anggap surah pengenalan politik atau siasah Islam, yang banyak memperihalkan tentang sikap yang seharusnya dimiliki oleh ummat Islam apabila berhadapan dengan musuh-musuh Allah. Surah ini member gambaran bahawa Islam yang menjadi agama Allah akan mengatasi dan mengalahkan selain agama dan fahaman yang dipegang oleh manusia, yang telah mendarah daging dalam kehidupan manusia apda setiap tempat dan zaman.

HARAPAN KE ARAH KEMENANGAN.

Gerakan Islam (PAS) di Malaysia telah menempuh era perjuangannya yang agak panjang semenjak lebih 50 tahun dahulu. Sepanjang tempoh separuh abad itu PAS telah melalui pahit getirnya perjuangan, daripada penghinaan dan cercaan sehinggalah dibunuh ahli-ahli dan para penyokongnya. Apa yang hendak ditimbulkan di sini ialah apakah perjuangan Islam yang ditegakkan oleh PAS ini tiada noktah akhirnya. Mungkinkah ada kemenangan dalam perjuangan ini? Justeru, apa yang dilihat ialah musuh-musuh kita semakain serakah, dan seilah terlihat mereka seperti tidak akan runtuh sampai bila-bila. Segala bentuk akta dan undang-undang ciptaan mereka telah mengikat dan membelenggu perjalanan perjuangan kita untuk menempa apa yang dikatakan sebuah kemenangan.

KEMENANGAN ISLAM TETAP ADA.

Kemenangan Islam tetap akan ada. Kita meyakini bahawa telah menjadi sunnatulLah setiap yang berkuasa itu tidak akan selama-lamanya berkuasa, dan yang lemah dan yang tertindas itu tidak akan selama-lamanya berada di dalam situasi itu, bahkan segala-galanya akan bersilih ganti. Firman Allah;

إن يمسسكم قرح فقد مس القوم قرح مثله وتلك الأيام نداولها بين الناس وليعلم الله الذين إمنوا ويتخذ منكم شهداء والله لا يحب الظلمين﴿ 140﴾ وليمحص الله الذين إمنوا ويمحخ الكفرين﴿141﴾

Maksudnya;
Jika kamu(dalam peperangan Uhud) mendapat luka(tercedera),maka sesungguhnya kaum(musyrik yang mencerobohi kamu)itu telah(tercedera juga)dan mendapat luka yang sama(dalam peperangan Badar).Dan demikian itulah keadaan hari-hari (dunia ini dengan peristiwa-peristiwa kemenangan atau kekalahan),Kami gilirkan ia antara sesame manusia,(supaya menjadi pengajaran) dan supaya nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang tetap beriman (dan yang sebaliknya), dan juga supaya Allah menjadikan sebahagian diantara kamu orang-orang mati syahid,dan (ingatlah) Allah tidak suka kepada orang-orang yang zalim.Dan juga supaya Allah membersihkan orang-orang yang beriman (dari dosa-dosa mereka) dan membinasakan orang-orang kafir. (Ali-Imran : 140-141)

Berkata As-Syahid Syed Qutb RA :

الحق قد يضعف و لكن ينتصر و ا لبا طل قد يتنصر و لكن لا يدوم

Maksudnya;
Kebenaran itu terkadang ia lemah,tetapi ia tetap akan menang,sementara kebathilan itu terkadang ia menang,tetapi ia tidak akan berkekalan.

Cumanya harga sebuah kemenangan itu tersangat mahal.Sesungguhnya tidak pernah ada laluan mudah untuk kita menempa kemenangan.Apabila kita berjuang,mehah,ujian dan cabaran pasti akan mendatang .Ia sudah menjadi sunnatullah di dalam perjuangan ini.Apabila kita berjuang,tetapi kita cuba mengelak daripada berhadapan dengan mehnah,ia adalah suatu yang menncanggahi sunatullah.Bahkan mehnah yang menjadi asam garam perjuangan adalah faktor yang paling penting di dalam melahirkan ketulinan seorang mujahid.Ia adalah penapis yang paling tepat untuk melayakkan para mujahid terpilih sehingga ke akhir usia tetap kekal dalam perjuangan.Sesungguhnya ‘madrasah mehnah’ telah melahirkan ribuan mujahid di sepanjang jalan perjuangan yang tersangan panjang ini.Hampir-hampir dapat dikatakan bahawa medan teori tidak akan ada nilainya seandainya ia tidak di sertakan dengan ujian dan mehnah seperti yang dikehendaki oleh Allah.

Bahkan keimanan itu sendiri memerlukan ujian untuk memastikan kedudukan di dalam jiwa seseorang itu adalah suatu yangberkualiti.Iman yang berkualiti terbukti apabila seorang masih tetap istiqamah dengan perjuangan sekalipun berhadapan dengan ujian dan mehnah.
Firman Allah SWT :

الم﴿1﴾احسب الناس ان يتركوا ءامنا وهم لا يفتنون﴿2﴾ولفد فتنا الذين من قبلهم فليعلمن الله الذين صدقوا وليعلمن الكذبين﴿3﴾

Maksudnya;
Alif,Laam,Miim.Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata : “Kami berima”,sedangkan mereka tidak di uji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang_orang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian),nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang Yang sebenar-benarnya beriman,dan nyata pula apa yang diketahui-Nya tentang orang-orang yang berdusta. (Al-Ankabut : 1-3)

YAKIN DENGAN JANJI ALLAH

Orang-orang yang memiliki kesempurnaan iman ialah mereka yang beriman kepada Allah dan Rasul tanpa bercampur dengan keraguan terhadap dengan segala yang diturunkan oleh Allah melalui Rasul yang diutuskan-Nya.Hati mereka tidak ada keraguan terhadap apa yang telah dijanjikan oleh Allah SWT.Sifat mereka ialah seperti firman-NYA:

إنما المؤمنون الذين ءامنوا بالله ورسوله ثم لم ير تا بوا وجهدوا بأمولهم وأنفسهم فى سبيل الله أولئك هم الصدقون﴿15﴾

Maksudnya;
Seseungguhnya orang-orang yang sebenar-benar beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah danRasul-Nya, kemudian (mereka terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi,serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada Allah;mereka itulah orang-oramg yang benar(pengakuan imannya).(AL-Hujurat:15)

Sekalipun musuh-musuh Allah tetap berjuang dan berkerja keras siang dan malam untuk menghancurkan Islam, namun mereka tetap akan gagal, bahkan Islam yang akan menang.Firman Allah SWT:

يريددون إن يطفؤا نور الله بأفوههم ويأبى الله إلا أن يتم نوره ولو كره الكفرون﴿32﴾هو الذي أرسل رسوله بالهدى ودين الحق ليظهره على الدين كله ولو كره المشركون﴿33﴾

Maksudnya;
Mereka hendak memadamkan cahaya Allah(agama Islam) dengan mulut-mulut mereka,sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahaya-NYA,sekalipun orang-orang kafir tidak suka(akan yang demikian).Dia-lah yang telah mengutus Rasul-Nya(Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar(Islam),untuk dimenangkan dan ditinggikan-Nya tas segala agama yang lain,walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.(At-Taubah;32-33)

SUSUN KEKUATAN

Untuk memastikan Islam yang kita perjuangkan berjaya mencapai kemenangan,saf perjuangan hendaklah disusun kemas dan rapi.Sebarang bentuk perselisihan hendaklah dielakkan,ukhuwwah dan persaudaraan hendaklah dipertingkatkan kualitinya.Firman Allah SWT:

إن الله يحب الذين يقتلون فى سبيله صفا كأنهم بنين مرصوص﴿4﴾

Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agama-Nya,dalam barisan yang teratur rapi,seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh(As-Saff:4)

Seandainya kita mahu melihat kemenangan Islam segera menjadi kenyataan, agenda utama dan penting dewasa ini ialah mengukuhkan saf perjuangan kita.Sekiranya kita mahu mendapat pilihan Allah menjadi generasi yang layak menikmati anugerah kemenangan itu,kita mesti menjadi batu-bata yang kuat seperti yang dikehendaki oleh Allah.Pengorbanan hendaklah ditingkatkan,dan persiapan diri dengan ciri-ciri generasi yang layak menerima anugerah kemenangan hendahlah dijana mulai saat ini.

GENERASI KEMENANGAN YANG DIPIMPINKAN

Generasi yang akan menikmati dan menerima anugerah keemenangan Islam adalah para amilin yang beriman dan bertaqwa,bersih zahir dan batinnya dari semua yang diharamkan Allah,dan sentiasa mengelakkan dirinya dari kemurkaan dan azab Allah.Berikut dibentangkan cirri-ciri generasi ‘jilin-nasr’ yang diimpikan, yang diambil dari sedutan AL-Quran dan hadis.Mereka ilah golongan yang;

1-Sentiasa taat kepada Allah dan Rasul-Nya
2-Jihad dijalanAllah adalah program hidupnya
3-Mati Syahid adalah cita-cita hidupnya yang paling tinggi.
4-Sabar menghadapi ujian dari Allah
5- Ikhlas dalam beramal
6-Mendahului amalan akhirat dari amalan dunia
7-Sangat takut pada Allah dan siksaan-Nya
8-Selalu memohon ampun kepada Allah diatas dosa-dosa
9-Bersikap zuhud dengan dunia dan tidak panjang angan-angan duniawi
10-Solat malam dan sunat dah menjadi kebiasaanya
11-Kuat bertawakkal kepada Allah
12-Sentiasa mengingfakkan harta,tidak mengira masa senang atau susah
13-Berkasih sayang sesama mukmin dan bersikap memaafi manusia
14-Sentiasa menegakkan amar makruf dan nahi mungkar
15-Sangat kuat memegang amanah,janji dan kerahsiaan
16-Pemaaf dan berlapang dada dalam menghadapi kejahilan manusia
17-Kasih sayang kepada keluarga
18-Terlalu merendah diri
19-Sentiasa membimbing manusia kepada petunjuk
20-Tidak mengamalkan pembaziran
21-Terlalu lembut hati dan banyak menangis kerna Allah
22-Sanggip menasihati orang lain dan sanggup dinasihati orang lain
23-Terlalu cemburu tehadap perlanggaran syariat.

Inilah generasi yang diimpikan dan sedang ditunggu-tunggu kehadiran mereka oleh ummah dewasa ini.Pada merekalah digantungkan segala pengharapan agama,bangsa,tanahair dan alam sejagat ini.Sebagai petugas gerakan,marilah kita melayakkan diri generasi tersebut.Sekarang adalah proses ke arah memantapkan syaksyiyyah.Persiapan dan persediaan diri yang mantap amatlah diperlukan.Justeru,proses saringan dan penapisan yang disediakan oleh Allah sebagai sunnah-Nya sedang menanti dihadapan kita.Apabila Pra-syarat kemenangan sudah kita miliki,bilangan kita yang sedikit sudah tidak menjadi ukuran lagi pada Allah.Ketika itu kemenangan untuk perjuangan Islam akan menjadi kenyataan.Hal tersebut telah disebutkan oleh Allah,melalui pertarungan di antara al-Haq dan al-Bathil di dalam kisah Thalut dan Jalut.Firman Allah SWT:

فلما فصل طالوت بالجنود قال إن الله مبتليكم بنهر فمن شرب منه فليس منى ومن لم يطعمه فإنه منى إلا من اغترف غرفة بيد ه فشربوامنه إلا قليلا منهم فلما جاوزه هو والذين ءامنوا معه قالوا لاطاقة لنا اليوم بجالوت وجنوده قال الذين يظنون أنهم ملقوا الله كم من فئة قليلة غلبت فئة كثيرةبإذن الله والله مع الصبرين﴿249

Maksudnya:
Kemudian apabila talut keluar bersama-sama tenteranya,berkatalah ia: “Sesunggunhnya Allah akan menguji kamu dengan sebatang sungai oleh itu sesiapa diantara kamu yang meminum airnya maka bukanlah ia dari pengikutku,kecuali orang yang mencedok satu cedokan dengan tangannya”.(Sesudah diingatkan demikian)mereka meminum juga dari sungai itu (dengan sepuas-puasnya),kecuali sebahagian kecil dari mereka.Setelah talut bersama-sama orang-orang yang beriman menyeberengi sungai itu,berkatalah orang-orang yang minum(dengan sepuas-puasnya): “kami pada hari ini tidak terdaya menentang jalut dan tenteranya”.Berkata pula orang-oramg yang yakin bahawa mereka akan menemui Allah: “Berapa banyak (yang pernah terjadi),golongan yang sedikit Berjaya menewaskan golongan yang banyak dengan izin Allah;dan Allah(sentiasa)bersama-sama orang-orang yang sabar”.

PENUTUP

Diambang kemenangan, golongan beriman mempertingkatkan keimanan kepada Allah,sementara golongan yang zalim akan mempertingkatkan pula kezaliman mereka.Pada saat itu,masing-masing akan sampai kepada kemuncaknya.Dan pada ketika itulah Allah akan memberikan kemenangan kepada golongan Islam.Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

No comments: